Το άρθρο έγραψε η Μαρία Π. Μπίζιου, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το φοινικέλαιο είναι ένα εδώδιμο έλαιο, που τια τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επικαιρότητα κάτω από ένα φως αμφισβήτησης και έριδος, μετά από πρόσφατες αναφορές ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο, όταν υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την επεξεργασία του.
Και ενώ ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων έχουν απαγορεύσει το φοινικέλαιο, ο ιταλικός γίγαντας Ferrero υπερασπίζεται την χρήση του φοινικελαίου στα προϊόντα του και ειδικά στη Nutella, λέγοντας ότι “εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων Ferrero στους καταναλωτές”.
Ο Πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, μας δίδαξε ότι η διατροφή πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις γεύσεις του ξινού, του γλυκού, του αλμυρού και του πικρού. Το μέλι κουμαριάς είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος γι’αυτό το σκοπό, μιας και δεν είναι μόνο «γλυκό σαν μέλι» αλλά διαθέτει και μια μικρή πικράδα, ικανή για να μας συμπληρώσει το διατροφικό αυτό κενό. Οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι όντως η πικρή του γεύση οφείλεται σε συστατικά που εμπλουτίζουν την διατροφή σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές και βιοενεργές ουσίες προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Τραγανοί και γευστικοί, οι ξηροί καρποί αποτελούν μία υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας, εμπλουτίζοντάς τη με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, πλούσια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Η θρεπτική αξία των ξηρών καρπών έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και σελήνιο, μαγγάνιο, χαλκό, φλαβονοειδή, φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες.
Μεταξύ ψημένων και άψητων, την υψηλότερη θρεπτική αξία έχουν οι άψητοι ενώ καλό είναι να διαλέξετε τους ανάλατους για να αποφύγετε το επιπλέον νάτριο στην διατροφή σας.
Η γύρη μέλισσας είναι μία υπετροφή καθώς περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών συσσωρευμένα και αποθηκευμένα σε πολύ μικρό όγκο ύλης. Πρόκειται για την τροφή των ίδιων των μελισσών την οποία μαζεύουν αρχικά ως νέκταρ από τα λουλούδια και στην συνέχεια την αναμειγνύουν με δικά τους ένζυμα και την αποθηκεύουν στα κελιά τους. Καθώς λοιπόν πρόκειται για μία επεξεργασμένη από την μέλισσα τροφή, δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με την ανεμόφιλη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα και είναι υπεύθυνη για την δημιουργία αλλεργικών αντιδράσεων που συμβαίνουν την άνοιξη.
Κλείνω τα μάτια μου και σκέφτομαι ένα Ελληνικό νησί, τα γαλανά του νερά, τα άσπρά σπίτια και τι μυρίζω; Θυμάρι, θυμάρι μυρίζω! Και πώς θα μεταφέρω το θυμάρι στην καθημερινότητά μου; Μα με το θυμαρίσιο μέλι φυσικά, και θα πάρω εκτός από γλύκα, αρώματα και υφές, πλούσια διατροφική αξία και ευεργετική δράση για την υγεία μου. Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί το 10% της παραγωγής μελιού στην χώρα μας με το μεγαλύτερο ποσοστό του να παράγεται στα νησιά μας. Ένα μέλι με πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και ευχάριστο άρωμα που κερδίζει μικρούς και μεγάλους, έχει πολλά περισσότερα να μας δώσει εκτός από τέρψη των αισθήσεων, όπως υγεία και προστασία από καρκίνο και βακτηριακές λοιμώξεις.
Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από διάφορους πολιτισμούς, τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, την αρχαία ινδική, παραδοσιακή ιατρική, προσφέρει θεραπευτική δράση στο αναπνευστικό, στο πεπτικό αλλά και στο γυναικολογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ανάλογα με την περίπτωση διαφορετικό σημείο του φυτού, άλλοτε τις ρίζες, τα φρούτα και άλλοτε τον φλοιό ή τα φύλλα.
Ένα μέλι γι’αυτούς που αγαπούν το δάσος, τα αρώματά του, το οξυγόνο του, τα σκούρα του χρώματα και τα παιχνιδίσματα του φωτός μέσα από τα φύλλα των πεύκων. Θα έλεγες ότι το πευκόμελο σε ταξιδεύει σ’ένα πευκόδασος και σου μεταφέρει την διατροφική αξία και την ζωντάνια ενός υγιούς και καθαρού βιότοπου. Το πευκόμελο αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του Marchalina Hellenica ή αλλιώς εργάτη του πεύκου, ενός εντόμου που παρουσιάζεται μόνο σε χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ν. Ιταλία και στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα σκούρο μέλι, ιδιαίτερα όταν αυτό παράγεται το Φθινόπωρο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσική γλυκόζη, κάτι που το βοηθάει να μην ζαχαρώνει εύκολα και να παραμένει έτσι ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κανέλλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια τώρα, τόσο για τις αρωματικές και τις γευστικές όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράγεται από το εσωτερικό του φλοιού διαφορετικών ειδών φυτών που ανήκουν όμως όλα στο γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum). Ως εκ τούτου, τα διάφορα είδη κανέλας που βρίσκουμε στην αγορά, αν και έχουν συνήθως το ίδιο όνομα, διαφέρουν ως προς τις ιδιότητές τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως δύο είδη κανέλλας – η Κασσία και η κανέλλα Κευλάνης - τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε ώστε να επιλέγουμε πιο σοφά.
Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς είναι ένα άγνωστο μέλι στην Ελληνική αγορά όμως αξίζει τον κόπο να το γνωρίσουμε γιατί διαθέτει ενδιαφέρουσες οργανοληπτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Είναι ένα μέλι που κρύβει στο σώμα του την γεύση από τα αρώματα των εσπεριδοειδών, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη γλυκύτητα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι το νέκταρ της πορτοκαλιάς έχει επιτυχώς μεταφέρει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή ενώ κατά την μετατροπή του σε μέλι έχει αποκτήσει τις πολύτιμες αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού.
Web: www.gaidarakos.gr
Διεύθυνση: 34χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος,
Νέα Μάκρη, Αττική, Τ.Κ. 19005, Ελλάδα
Τηλ: +30 2155102560
E-mail: info@gaidarakos.gr